hari tu waktu BBQ terakhir bersma budak2 marin
(kononya terakhir..pastu nak buat kenduri durian la apa la)
aku telah buat popia...
mula2 aku just nak masak bubur jer...
pastu macam pkey BBQ dengan bubur tak kena langsung...
tapi nak masak bihun goreng ,mee goreng semua aku tak pandai...
sebab mak selalu masak benda tu pagi2...
aku mana bangun lagi..
eh betul..
aku benda2 yang mak masak waktu pagi aku memang tak reti...
and aku hanya tahu masak benda2 yang mak aku penah masak jer...
kalau benda yang mak tak penah masak memang aku tak pandai..
contohnya makanan barat...
memang fail..orang cakap senang la apa la..
tapi mak tak ajar maka aku pun tak belajar sendiri..malas!!!
ok sambung pasal popia...
then aku pi la giant beli barang sebab nak cari benda yang sesuai dengan BBQ..
atleast lagi sesuai dari bubur kan???
nak buat popia sardin tapi bila kira kos haisshhhh sardin mahal..
aku bukan berkira...
tapi kalau aku buat popia sardin ,dua hari lepas BBQ aku minum kopi jer kat bilik...
and call mak ,mak cakap buat popia sayur and buat cili gaul....
and aku pun buat.100 biji..
gulung sorang2 dari pukul3 pagi sampai 5 pagi bertemankan cerita korea..
harus la tengok cerita korea..habis ko expect apa????buat popia sambil study???
and buat...
ok..ni cara2nya...(hahah..baru masuk cara2)
kulit popia..
kalau kau rajin kau buat sendiri tepung+air
kalau pemalas macam aku beli jer...tak kuasa buat...
inti popia
sengkuang + carrot ko potong panjang ..takpun ikut suka hati ko..
orang tak nak makan lantak diorang la..ko makan sorang...
bawang putih , bawang merah -potong..tak nak potong pun takpe ko letak je sebiji2..
cili
cili blender
gula
garam
asam jawa
tepung
*kalau guna cili boh tambah belacan sikit
cara2...
tumis bawang masukkan carrot tambah sengkuang and garam...sejukkan..
gulung popia..
ikut kreativiti masing2..
kalau kau gulung2 jadi bentuk lembu ke apa ke ko call aku..aku pun nak belajar...
aku tau buat popia silinder ngan segi tiga jer..
pastu kat hujung popia tu kita "gamkan" dengan tepung bancuh lite2 dengan air
dah gulung goreng api kecik..
cili dia tumis cabai blender sampai pecah minyak...
masuk garam,masuk gula...
masuk asam jawa
masuk tepung..sikit jer..ko bukan buat kuih raya
dah letak cabai dekat popiaa letak la bawang goreng..
sama jugak..kalau pemalas beli.kalau rajin buat..
aku buat sebab tiba2 aku rajin hari tu..
selalu malas gilaaa...
siap...
sukatan???
aku memang tak pandai menyukat...
mak kata jangan sukat2..agak2 jer..
kalau kau rasa kau tak hebat...spesies2 macam aku...
kau letak sikit2..jangan letak banyak2 pro macam ko chef wan yerrr...
letak sikit rasa,letak sikit rasa..gitu..
lama2 akan pandai agak2 sendiri...
ok berbalik pada BBQ ,
last2 buat gak bubur and bubur yang habis dulu...
hahahhah
ok malas update..tu yang cter pasal popia..ntah apa2 kan????
Birthday Anniversary trip: Tips Percutian ke Maldives 2018 Part 3
-
Assalamualaikum & hai!
Ya Allah busy sangat tak menyempat nak sambung cerita!
Nasib baik memory Maldives still ada
1 thing yg aku suka sgt ttg hotel ni ada...
5 years ago
0 tweet2:
Post a Comment