BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, September 29, 2009

CURANG????JAHAT KER???

hmm....
curang...
benda ni ..i mean perkataan ni sangat menakutkan kan?
tak kisah la untuk orang yang dah kahwin or orang yang dah tunang or orang yang dah couple or orang yang berjinak2 nak couple..
ok...
kalau pengalaman mostly orang yang ada hubungan cinta and kalau diorang putus tak melibatkan kehilangan nyawa selalaunya melibatkan perkataan curang ni kan?
tak kisahla girlfren or boyfren yang curang,or husband or wife yang curang..
selalu(REPEAT::MOSTLY....i tak kata always)dalam satu hubungan kita akan salahkan pihak yang curang..
bagi kita semua yang curang adalah jahat..
yang curang adalh tak setia..
yang curang macam WTF..
dan bla2..
tapi korang pernah fikir side yang lagi satu?
i mean side yang curang...
aku tak pernah curang...not even once..
tapi i've got frens yang berada di side yang curang..
and aku pun cuba letakkan diri aku di tempat my ex yang curang..
sebenarnya setiap orang yang nak curang ni diorang tak pernah berniat nak buat macam tu sebennarnya..(ok...except PLAyboy and PLAYgirl)
diorang sendiri tak pernah sedar bila hati diorang berubah..
sebenarnya mugkin diorang berjumpa yang lebih baik atau yang kurang baik...
tapi yang pasti diorang lebih serasi dengan yang baru..
dan sebab tu la diorang berubah hati..
cinta tak pernah kita jemput untuk datang ..
dan kita tak pernah sedar bila dia datang..
sebabnya kita sendiri tak boleh catat waktu dan masa yang tepat bila kita mula jatuh cinta pada seseorang...
jadi macam tu la jugak dengan orang yang kita label sebagai curang itu..
diorang tak pernah sedar bila cinta yang kedua hadir...
perasaan cinta boleh dibendung dan dikawal...
tapi kita tak boleh halang kehadirannya...
macam H1N1...
kita bendung tak nak sakit sebab kita sentiasa nak sihat...
tapi kalau penyakit dah datang even kita bendung macam mana pun dia tetap akan datang..
dan bila penyakit tu dah datang kita bertungkus lumus nak sembuh..
tapi kalau dah takdir untuk penyakit tu melekat dengan kita sampai mati kita nak buat macam mana kan?
macam tu jugak orang yang curang..
diorang akan bendung untuk tak nak cinta baru sebab diorang sentiasa nak cinta yang sedia ada..
tapi cinta tu hadir dengan sendiri..dan percayalah diorang cuba sedaya upaya menghalang cinta tu dari terus merebak dalam hati..
tapi kalau dah takdir cinta tu melekat dalam diri...diorang kena terus cinta kan cinta yang baru..

sebenarnya perasaan jadi orang yang curang adalh lebih teruk dari orang yang dicurangi..
sebabnya orang yang dicurangi dia cuma kena fikir pasal macam mana gf/bf dia curang..kenapa curang..macam mana nak hidup tanpa gf/bf dia..nak nangis kat sapa...
and yang lebih kurang macam tu..

tapi yang curang?
diorang kena pikey camner nak citer kat gf/bf lama dia yang dia dah mula sayangkan orang lain..
macam mana nak jaga hati gf/bf baru dia kalau diorang tahu..
macam mana nak berdepan..
nak cter kat sapa..
kalau cter kat orang mesti orang akan salahkan dia sebab dia yang curang..
so sapa yang sudi dengar..
nak pikey lagi macam mana dengan perasaan gf/bf lama dia lepas dia cter yang dia curang..
macam lagi...

ini cuma satu pendapat dari aku tentang curang..
aku ULANG..
cuma PENDAPAT AKU..
kadang2 aku pun tak sokong pendapat ni...
cuma just nak cakap jer..
tak nak sokong xpe...tapi jgn maki aku lak..huhuhuhuhuh
aku pernah dicurangi..
menangis teruk...walaupun aku rock aku tetap nangis...
tapi bila dah lama2 ni aku cuba fikir balik pasal ni..
why my ex doing that..
why some of my frens doing that..
and i know..
tak semestinya orang yang curang tu salah..
dan orang yang dicurangi tu salah..
dua2 takk salah..
sebab tiada siapa yang salah dalam menyimpan perasaan cinta terhadap seseorang..


p/s:curang yang aku maksudkan ni adalah untuk orang yang curang sekali dua tu jer dalam life dia...
bukannya yang couple seminggu dah gedik cari orang lain..
bukannya yang kahwin sebulan dah sibuk usha jiran sebelah rumah yang baru jadi janda..
bukannya curang tu dah macam pergi berak hari2 kat toilet(ok...kalau yang sembelit boleh cuba guna perumpamaan lain)
bukannya curang tu dah macam makan nasi(ok..sapa diet boleh tukar nasi tu kepada ubat kurus)

and apa pendapat korang kalau menerima balik ex kita yang pernah curang dengan kita dulu???

leave ur comment..
tq..
(aku sruh tgl komen....buknnya aku yang nak trima ex aku blik...ex aku bahagia kowt...ini bukan ayat kecewa...ni ayat biasa...jgn slah faham ngok!...saja....tiba2 datang mood nak cakap pasal semua perkara bagai ni..jgn pkey bukan2....)

18 tweet2:

Haelius...Hailey...Hai Li... said...

alahai...trcabut jiwa raga aku saat aku membaca post nie tau...

imHepPie said...

aku x penah curang..

apsal org je curang ngan aku..dem!!

syafiqah sair said...

nak curang r camnih....

widda_me said...

@hailey:
asal nk tercabut???ada kaitan ker?..huhuhuhu

@imheppie:

hmm..kdg2 hdup xmenyebelahi kita

@syafiqahsair:

ini dah kategori sngaja..kna ltak dlm kumpulan player ni..hahah

nosebleeding said...

aku setuju ngan pendapat kau. orang curang biasa lebih susah hati. melainkan dia adalah player tegar.

widda_me said...

@noseyang x berapa nk bleeding

:hmm..bgus2...stuju..ko playboy tegar x???

nosebleeding said...

playboy tegar?
aku mahu jadi, sering direjek. xde awek lgsg. macamana? hahaha

widda_me said...

@nose bleeding:

cuba lagi...anda akan berjaya...cuba hang ngorat echa,meera and zati...
mmg ko sgt tegar la gtu kan...

TrueNo said...

assalamualaikum.... menarik gak pendapat awak pasal curang tu. sebenarnya ada byk lagi gaya yang ble kita huraikan pasal curang tu. sy ada gak dalam 2 /3 versi yang lain. tapi sy tak reti nak menulis. hehehehe tu yang blog sy tah paper jerk. hehehehhe

p/s. hidup cumer sementara. jgn terikut emosi sehingga dalam tak sedar melanggar akidah...

widda_me said...

@trueno:

asal tak tinggalkan link..kita merepek meraban pun dalam blog xpe...e2 blog kita..jgn kita merepek meraban dlm blog org lain sudah...
awk wat la versi curang yang awk rasa plak...boleh kita kongsi2 cter...

anyway tq 4 coming

TrueNo said...

sy tak reti nak olah ayat . segan la blog sy tah aper2 jerk. tak der masa n free 2 online nak ngedit cam korang

widda_me said...

@trueno

hmm..lama2 awk akn hebat pnulisan lbih dr skang...work on it my dear

TrueNo said...

ble ble. sabtu ahad ni tak kemana sy cuber tuliskan aper yg sy tau pasal tu. ni sumer pun dari pemerhatian sy sepanjang sy dok di KL ni. ms study dulu suker dok meneliti tingkah laku manusia. Port sy wat pemerhatian dulu biasanyer kat sogo. kat situ ramai org. hehehehehehe tp sy tak reti nak menjadik ianya sbgai penulisan. nnt dah siap sy ckp...

http://nizamj12.blogspot.com

TrueNo said...
This comment has been removed by the author.
Almost Believing.. said...

takyah la k....
perkara yang berlalu biarkan berlalu..
mungkin ada hikmahnya atas apa yang berlaku dalam hidup ni....
huhuuhuhuhuu

cinta yang lalu usah dikenang...
kadang2 allah tu sengaja temukan kita dengan orang yang salah agar kita sentiasa berwaspada dalam hidup ni....:)

TrueNo said...

paper pun c la blog sy nnt biler sy dah taruk topik tu... byk kisah yg dalam pengetahuan sy n bkan sktakat curang sahaja. macam2 la kisah hidup ni yg watkan sy takut terkena pd sy. camner pun sy tetap sy. hehehehehehe. No body Knows Me. but everybody know me as a badman.

widda_me said...

@ trueno:

whatever it is just be ur self....
org akn judge kita dr plbagai hal..
apa2 pun thnx coz sudi nk kongsi psl ni semua...

@almost believing:

btw awak sorg jer yg nmpak soaln merah last skali tu..yang lain sume komen psl curg2...yg soaln merah highlite and bold tu takde sapa jawab....anyway tq 4 the answer...

TrueNo said...

@ widda_me

soalan 2 cumer diri sendiri yg boleh jawap.

1. mengapa jadi curang tu?
2. adakah betul2 curang?
3. Setakat mana kcurangan tu?
4. adakah anda kenal pasangan anda?

semua soalan tu akan menjawap sama ada terima balik/tak.

1. ada orang akan menerima balik.
2. ada yang akan menolak.

semua tu bergantung pd diri. yg ptg tenangk diri bpikir waras n jgn terlalu mengikut emosi dalam menentukan kputusan.