BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, December 31, 2009

NNNNNEEEEENNek!!

aku ada tiga nenek...
mak kepada abah adalah fatimah
mak tiri kepada abah adalah rosnah
mak kepada mak adalah nabun..

korang selalu tak call nenek korang?????
aku???
sangat tak selalu...

utk informasi anda

nenek=tok
atok=tok wan

tok timah aku tak pernah jumpa...dia meninggal waktu mak tak kahwin dengan abah lagi...
then tok wan mail kahwin dengan tok nah....

jadi aku takder cter nak cter pasal tok timah..

tok nah...even dia tok tiri aku,aku sayang dia...
tok nah jenis kalau dia sayang cucu dia ,dia akan sentiasa panggil cucu dia buat keje ker,sembang dengan dia ker...
and mangsa(mangsa??) selalu adalah aku,kakak and acik...
sepupu lain bukan tok nah tak sayang cuma kurang sikit kowt(matikk la klu sepupu aku baca)
aku selalu buat2 tak dengar bila tok nah panggil...
tapi tok still panggil2 then kena pergi gak...
dulu aku selalu ada rasa marah dalam hati bila tok nah asik suruh aku jer wat kejer..
tapi skang..bila tok nah dah takde(tok nah meninggal tahun lepas) and setiap kali aku balik umah tok,aku teringin nak dengar suara dia "awid...hang mai sini sat"
sumpah rindu...

rumah tok banyak pokok kelapa...
setiap kali aku balik rumah tok aku akan amik SEMUA kelapa muda kat rumah tok...
tok mesti menjerit kat aku dari dapur dia

"ASAL HANG BALIK JA NYOK AKU TAK DAN MUDA..HANG BEDAI SAMPAI HABIS"
translation: "asal kau balik jer,kelapa aku tak sempat muda..ko amik sampai habis"

skang bila tok nah dah takde aku takde rasa nak amik pun kelapa tuh dah...sebab aku tau..takde sapa pun nak jerit kat aku macam dulu...
abah selalu tanya nape taknak amik kelapa kat umah toknah dah ..
aku diam jer lah....malas nak explain...
dah la tok nah meninggal aku takde...aku tak tengok pun dia sakit..
dia meninggal waktu aku exam ...so mak tak nak gitau aku..takuut aku susah hati....
skang aku rindu nak dengar suara tok nah membebel jerit2 kat aku..

tapi aku masih ada tok nabun...(mak kepada mak)
itu jer satu2 yang ada....tok wan semua dah takde...
tok nabun besarkan anak2 makcik aku...
yang lebih kurang sebaya aku adalah ASU...
waktu kecik2, aku selalu nak lebih dari ASU sebab aku nak tok nabun sayang aku macam tok nabun sayang ASU..
tapi aku rasa aku selalu tak berjaya..
aku fikir dalam hati "takpe...mungkin sebab ASU lagi cantik"

waktu aku dapat 7A PMR mak suruh aku call tok nabun sendiri and cakap pasal result aku...
aku jawab"buat apa nak call..tok bukan sayang awid"
mak terus marah...
"dulu hang kecik2 tok yang dok jaga hang tengah2 malam tau dak..."
dalam hati aku
"yer lah..ASU tak lahir lagi"(keras tak hati aku?)

tapi one day aku dengar tok puji aku depan SEMMMUUUAAAA sepupu2 aku...

waktu buat kenduri waktu subuh selepas 40 hari tok wan ali meninggal...
hanya aku sahaja cucu yang bangun pukul 3 pagi tolong tok buat keje...
mak pun bangun pukul 5....aku tolong tok buat kuih ....semua2 lah...
tapi bila lepas subuh jer orang datang and aku dah hidang2 and semua sepupu aku dah bangun sebab orang datang umah ,aku pun masuk bilik tido...
then dalam pukul 10 cam tuh aku macam terjaga sebab bising2 kat ruang tamu...
aku tak tau apa yang bising...tapi aku dengar tok cakap

"AWID TU BANGUN LAMBAT SEBAB DIA JER YANG BANGUN PAGI2 TADI TOLONG TOK....HAMPA YANG LAGI TUA DARI DIA MAU KA BANGUN TOLONG ????"

sumpah bangga...aku ingat tok tak pernah nampak apa yang aku cuba buat selama ni supaya tok sayang aku lebih dari orang lain....
tapi waktu ni tok tahu aku dah bangun..kalau tok tahu dia takkan cakap macam tuh..
tak kisah la tok sayang aku sikit or banyak..yang pasti tok tahu aku sayang dia...
jadi skang bila balik jer umah tok aku akan cuba tolong buat macam2 dalam rumah...
sebab sampai skang aku nak tok sayang aku lebih dari sepupu2 lain...
tapi bila balik umah jer aku terbongkang balik..hahahah(sangat spoil ayat ni dengan mood yang sedih)

jadi aku tekad nak call tok jugak....
kalau korang ada nenek or atok korang call dia skang jugak....
sebab kalau kasih sayang tu disimpan,orang takkan ketahuinya...

*mau mengucap tok aku ,aku call wish new year..bukan wish awal muharram"

p/s:entry ni bukan nak tunjuk aku rajin tolong tok..kalau nak anggap cam tuh ok gak...mana tahu boleh buat kakak ipar/adik ipar korang..ngeeee.....ciri2 lelaki idaman i ,i dah penah state kan dalam entry ini

2 tweet2:

butterfly said...

i rapat ngn my nenek..
mmg kalau i balik uma die..
nama i lah yg naik..panggil sini..
panggil sana..
wat keje..
:)

widda_me said...

@butterfly:

dulu arwak tok nah i cam tuh lah...