BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, March 14, 2010

Rindu zaman dapat result melompat2 gedik

Dulu waktu darjah 6....
sebelum UPSR aku memang malas...
time tuh kan malaysia di serang demam hidustan...
aku pun kena serangan tuh...
ko cakap cerita hindi apa aku tak tengok.....
cakap....aku dah khatam berderet....
kalau tengok takde subtitle pun aku paham ok....

so bila seminggu nak UPSR pergi kem upsr yang buat kita nangis pasal pengorbanan ibu bapa bagai kan...
aku pun insap....
BARU..................nak baca buku....
tapi aku rasa macam dah terlewat sebab lagi seminggu..
tapi aku tawakal...
pergi exam....
habis jer exam terus aku datang penyakit hindustan balik....
tak ingat langsung pasal result..
time tu sibuk menyanyi *dulu aku nyanyi kat function...DULU!*

then hari result keluar...
AKU TAK TAHU..aku gi sekolah pun sebab dah janji nak main anak patung ngan kawan...
then semua orang bising result keluar...
time tuh kawan aku yang main sekali dengan aku mak dia cikgu...
mak dia datang..

"kakak..kakak dapat 4a"*tak silap aku la*

pastu aku tanya....

"cikgu..saya dapat berapa????"

"kamu????rasanya 5b kowt"

dah sudah..mati la aku.....kena bela kambing la macam ni...
kakak ugut ok kalau tak dapat 5a kena bela kambing....

then aku keluar kelas ustazah aku panggil

"hasma..kamu dapat 5a"

aku terus macam nak marah la ustazah tu.....
sebab aku ingat dia main2 kan perasaan aku...

"ustazah...saya dapat 5b je lah..."

tak lah hasma..kamu 5a...

aku diam..dalam 5 minit pas tu aku jerit...
terus peluk ustazah..
lari gi bilik guru then tengok betul aku dapat 5a...
time tu awal lagi...
dalam pukul 10...terus rasa cam laaaaaaaaaaaaambat gila nak habis sekolah...
nak gitau abah......

tapi sepanjang dapat keputusan tu aku nangis memang bukan nangis dengan nada terharu sebab dapat 5a..
tapi nangis macam orang gila hilang anak waktu bersalin....
sebab aku tak percaya....

pastu kawan abah yang kerja sekali dengan abah datang tengok keputusan anak dia..
dia tengok aku nangis tak hengat dunia sambil peluk2 cikgu...
dia pun balik tempat kerja gitau abah


"li..hang pi tengok anak hang li..dah nangis teruk dah"

abah tanya...."pasaipa??"


"ri ni result depa keluaq....dia sedih kot..pi la tengok dia.."

abah tinggal keje dia terus datang kat sekolah....cari aku dulu...
tak pergi tengok result aku dulu...
result tak penting..yang penting anak dia ok ........*eh2..air mata dah mengalir lah....*

aku nampak jer abah terus lari pergi kat dia..
peluk abah sambil nangis....abah pun tenangkan aku....
then slow2 abah tanya "awid dapat berapa"

"5A!!!!"

terus muka abah berubah..mungkin fikir antara nak lempang aku or tak jer....
dah tu aku amik beg ajak abah balik padahal loceng balik tak bunyi lagi...
aku fikir
"lantak lah..aku dah dapat 5a..berani diorang nak marah aku??????"

balik rumah mak tengah masak......terus gitau...
then dua hari lepas tu....
bersamaan hari lahir aku yang ke 12 ada majlis penyampaian hadiah...
untuk exam2 yang sekolah tu buat.....aku dapat no3...
yang dapat no1 nadia dapat 5a gak..yang no2 dapat 4a ..
bila aku naik jer pentas....MC cakap..

"untuk pengetahuan semua...pelajar ini telah memperoleh keputusan cemerlang UPSR iaitu 5a...."

mak abah nangis kat bawah

seeee.....aku dah nangis..benci tol...

pastu waktu pmr aku buat kat kakak...
eh2..cerita tak habis lagi....

ok2..aku pendekkan...
aku dok MRSM...so kalau tak dapat 8a macam...........paham2 je lah...
aku dapat 7a ....
so mak abah dah tak leh tenangkan aku...
aku call kakak...
nangis macam orang gila mati laki pulak....
kakak pun sabarkan aku..kebetulan fon aku habis bateri time tuh...
so dia call abah suruh bagi fon kat aku...
sebelum aku sambung nangis dia cakap

"jap2,,jangan nagis dulu....cakap la dapat berapa..teruk camner pun kakak tak marah...kalau acik marah nanti kakak marah acik balik..."


"awid dapat 7a"

kakak bengang terus letak fon.....
memang result aku ok...
tapi aku sedih sebab ramai kawan aku dapat 8a...
sah2 la aku kena pandang rendah dok mrsm tak dapat straight a kan???
yang spm and matrik aku mals cerita sebab cerita nya lebih kurang.....
kang aku cerita ada yang tido depan laptop....

p/s:entry ni bukan nak tunjuk bangga diri....aku just cerita pengalaman aku jer...
tak bermakna ko dapat UPSR 5a ko pandai sampai bila2..tak yah amik contoh jauh2...aku ni contoh terdekat....hahahahah

4 tweet2:

Alynn Notnot said...

hahaha! best2 ;]

juicy X said...

sama la....kakju dpt 7a,nagis mcm og hilng anak...
pdhal cik mah dh excited pnya seronok nk blanja mkn sbg hadiah.....
apa kes???????

ayeen:) said...

ahaha..bgslah tu..ak dari zman skola bangang..sampai skang pon bangang lagi..tade hal la...

widda_me said...

@alynn:best???

@juicy:hahahaha....gila sama lah kita

@ayeen:hahahahaha....tade hal bebyh..akak gi ganu?