BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, March 12, 2010

SAPA SUKA MAKAN BUAH SUKUN????????

tau tak buah sukun tu apa????
tau tak????
ni bukan nangka yer adik2...
ni sukun...
mungkin sefamily dengan nangka dan cempedak...
tapi dia takdak buah2 kat dalam yang sedap manis macam nangka dan cempedak...

dia kan dalam macam span....





buah ni kalau dah potong takleh terdedah..kalau tak jadi hitam sikit macam gambar diatas..kena letak dalam air...nampak dalam besen kecik warna purple tuh????
yang tu ada air..so dia putih....


kat rumah ri tuh time cuti raya cina...
mak perasan pokok ni dah ada buah yang boleh makan setelah ditanam lebih dari 4 tahun....
so maka si "mariah tunku sabri" ini telah diarahkan untuk kait buah tersebut...
tak paham ker???
aku lah maria tunku sabri tu sebab abah kata aku suka masak2 and makan...
dah amik tu terus nak goreng...
buah ni kalau yang macam aku petik ni kena goreng...
kalau macam dah masak sikit boleh buat pengat atau serawa..
orang kata cekodok pun boleh..entah..tak pernah try...

TAPI!!!!!!!
ini adalah pertama kali aku and family makan buah sukun yang FRESH dari pokok...
selama ni makan pun yang beli and balik bukak tengok buah dia macam dah layu sikit...

sedap sangat...
buah dia padat kalau kita goreng kalau baru petik....


tangan gemuk2 macam ni ada dua kat rumah...
kalau tak aku...mesti kakak...

tips sikit yer...
kalau nak goreng pisang ker....ubi ker....buah sukun ker...
korang jangan kacau tepung tu bagi betul2 sebati dengan air...
bagi macam ada yang bertepung tak gaul tu sebab nanti akan jadi rapuh yer keropok2 tepi buah tu bila dah masak....

*ceh2..layak ker aku yang jarang masak ni bagi tips????*

ni waktu goreng....
aku goreng apa2 pun aku akan duduk jauh sambil buat muka pegang sudip...
risau weh muka hitam ni bertompok bekas minyak panas.....
tambah kalau goreng ayam ker...pedal ker...
aku siap amik tudung periuk yang ada pemegang tu then buat perisai depan muka...
dah tu bila nak terbalikkan ayam aku main bedal jer sebab tak nampak...
kang kakak datang

"weh anak dara!!!!!buat apa???"

aku jawab

"nah kak...hang goreng ayam...kak dah kahwin..takpa..awid belom..bye!!!!"

"hasmawidda!!!jangan mengada2 nak duduk2 rehat kat depan....basuh pinggan!!!"

"YER LAGH!!!!!!!"

memang suka menganggu kesenangan aku.....

mak selalu cakap yang aku ni selalu kena buli dengan abang2 aku....
yer......abang aku sorang jer...
tapi kawan2 acik yang mak dah anggap macam anak pun ikut sama naik buli aku...
"awid..lapaq....goreng nugget.."

baru nak gerak gi giant ngan kakak

"awid..beli jajan...."

aku tanya...."duit????"

acik jawab

"berkira hang........jajan murah jer....."

YE LAGH!!!!!!!!!!!!

belum sampai giant ada la mesej masuk fon

awid....tolong belikan nugget ker....ball ker....sosej ker...and fries sekali....kalau boleh daging burger and roti sekali...
pastu nak coklat ke...bukan cadbury biasa tu tau..yang dark coklat tu...
pastu beli la keropok apa2 ker nak makan tengok tv nanti..
dah tu beli aiskrim gak ek....tq

hmmmmmmmmmmm...
aku dah agak dah....

kalau call teledera and report pasal ni diorang terima tak?????

8 tweet2:

syafiqah sair said...

wida..!!!
ko saje bg org terliur kan...
aku suka buah sukun!!!!

ezzati said...

teringin...dlu 15 thn dok johor tiap2 ari leh makan sbb umah kitorg ada pokok buah sukun ni..x abih2 smpai asyik ada org nk beli..padahal rumah kt taman jerk..heeh

ashraf said...

saya suka pijak buah sukun

widda_me said...

@syafiqah:nanti kalau ada aku bawak balik and nanti goreng bagi kat ko sikit...
itupun kalauuuuuuuuuuu ada

@ezzati:hahahaha..betul..buah sukun ni sekali dia berbuah punya la banyak...

@ashraf:ko pijak??????

mahal ok!!!!
meh sini aku pijak2 ko

noralina said...

terus excited bile bace post pasal sukun...

mierabun said...

masa kecil2 i pernah main masak2 ngan buah neh, then hampir terpotong tangan sendiri coz buah neh keras sangat.
lepas tuh takot dah nak main masak2. HAHA
;p

@ku d! sin!e said...

seb bek aku duk kg..
hehehe..
sukun gorng pns2 sedap taw..

widda_me said...

@noralina:hahahahaha..kannnnnnnn

@mierabun:wahhhhhhhhhhhh...
gila ah main masak2 pakai buah ni.....memang tahap masak2 versi mature.....i dulu main dengan daun bunga raya jer..

@aku disinie;yes..sedap..sangatttt