BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, April 20, 2010

ULAMAN-ULAMAN


me myself and i sangat sukaaaaa ulam...

orang kata ulam ni awet muda tapi macam tak jer...
kalau awet muda takdelah orang cakap aku ngan kakak kembar kan????
kakak=30..kakak=kembar aku?????

dulu kecik2 waktu sekolah rendah darjah 2 3 aku tak suka sayur...
aku hanya makan satu je jenis sayur iaitu sayur cekur manis....
then kakak aku yang suka memaksa ni suruh aku try makan ulam pucuk ubi dengan sambal tempoyak...
dia siap ugut2 la..kalau aku tak makan aku tido sorang la apa la...
so aku makan...

and lama2 aku suka sangat!!!
and aku mula makan salad yang ada dalam nasi ayam tuh...


and bila aku dah masuk asrama aku memang terpaksa makan sayur...
sebab dah takde choice kannnn????
and since dah masuk asrama aku adalah manusia yang WAJIB makan sayur everyday...
and abah tak makan sayur...
and bila aku dah gila makan sayur aku paksa abah makan...
kalau buat nasi goreng nasi adalah sama banyak dengan sayur
sampai abah tanya "hasmawidda..ni nasi apa nih??penuh sayur??
?"
aku jawab "abah nak makan tak mau????"
makan la jugak orang tua tuh sebab anak dia jarang balik and baik dia mak
an sebelum rindu masakan anak dia...
tapi kalau mak paksa abah makan sayur memang tak jalan...
paksa macam mana pun abah tak makan...kena anak2 yang paksa...
yer la..berani dia tak makan.....
kalau aku masak dia tak cedok sayur masuk dalam pinggan dia time makan siap la aku bebel sampai dia letak sayur dalam pinggan dia....

sama gak dengan kakak....kalau kakak masak sayur dia makan..
payah ok..lelaki2 dalam rumah memang tak suka sayur...
dari abah sampai acik sampai la ke abang ngah....

tapi yang aku paksa abah je lah...
dua lagi tu kang aku paksa kang aku kena ugut macam2.

eh2...kita nak cerita pasal ulaman kannnn??
bukannya cara2 memaksa ABAH ANDA MAKAN SAYUR kann
n????

ok....hari tuh aku habis exam osean yang aku tak boleh buat tuh aku telah kelaur makan tengah hari dengan kawan2 aku....
and first time aku jumpa kedai makan yang ulam nya super duper banyak

ni gambar yang tercapai dek kamera aku jer....

and sambal banyak

ni baru sambal yang tercapai dek kamera aku...yang tak tercapai?????
ada sambal nenas lah...sambal mangga la.
sambal tempoyak la...sambal belacan pure la..
sambal saja...
tak masuk budu and cencalok yang pelbagai jenis gak tuh..
perghhh...telan air liur....


tak tau lah ada kedai lain yang lagi banyak tapi aku rasa ni la antara kedai yang aku penah makan banyak cam nih ulamnya and sambalnya..

aku kat rumah kannn..

kalau mak buat sambal belacan
p/s:aku tak pandai buat sambal belacan...tau buat air asam jer...
aku akan tanya "mak..ulam apa hari nih????"
"pi cari,,,mak tak beli ulam..lupa...."
maka aku akan berjalan .....
boleh jumpa banyak gak lah ulam kat area2 hutan rumah aku...
pucuk kopi , pucuk kari , pucuk ubi , pucuk putat ,kacang botol/kelisa
or jantung pisang....
tu lah best dok kampung sebab nak makan sila ambil...
nak menicah(colek) sila pergi kutip jambu,mangga ,nenas kat belakang rumah..


tapi MOST FAV ulam adalah ulam pucuk kari


sedapppppp!!!! tak pernah cuba????? cuba lah.... takde sambal pun takpe sebab daun dia langsung tak pahittttt.....
ulam2 lain adalah pucuk kopi ,daun selom and pucuk ubi...

haishhhhhhhh.....
telan air liur nihhhhhhh...
tapi kakak la yang paling extreme makan ulam....
ulam yang aku tak tahu pun dia kata ulam....
kadang aku tanya "kakak...tu ulam kerrr????orang makan buah je lah...daun tak"


"habis kalau makan buah tak makan daun mati lahhhh???"


fineeee...ko lah master hal ulam...makan!!!!
kakak makan ulam dari yang sebusuk2 alam sampai la ke sepahit2nya...
dasyat ok pompuan tuh.....
nasib aku dah besar sekarang..
kalau kecik2 dulu dia discover ulam2 pahit macam tuh mesti dia paksa aku makan and aku akan jadi buruk makan macam dia....
TIDAKKKKKKKK

2 tweet2:

Alynn Notnot said...

gamba last tu. hahaha ade pulak sampah sarap :))

widda_me said...

@alynn:gambar google jer yang ....kang edit kang orang marah so kita biar je..ngengehngeh