BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 16, 2010

walaupun aku takdak anak tapi aku tau macammana nak jaga anak...

LAGI sekali..tajuk tak menahan..nak kena ada gak unsur2 ayat BM dalam tajuk...

sekarang ni ramai pregnant mommy ada blog..kelas sangat..
mak aku waktu mengandungkan,tangkap gambar pun tak pernah...
apatah lagi nak simpan gambar2 scanning tu...
takpe..pada anak2 aku..aku akan simpan...

berbalik pada tajuk...
aku tak pernah didik budak tapi aku tengok je lah dari kakak and mak aku...

mak and kakak banyak guna pendekatan psikologi kepada anak2...
diorang tak ugut nak pukul anak bagai kalau anak tu macam nak buat salah..
tapi guna pendekatan psikologi yang SANGAT DASYAT...
contoh:

"kalau tak dapat 5A UPSR toksah sambung belajar dah..kakak beli lembu jaga lembu tue sampai kakak kahwin"

and skang dia praktikkan kan kat anak dia sebab dia rasa dia berjaya buat kat aku

"kalau syasya malas tulis ibu beli kambing syasya duduk kat rumah jaga lah kambing!"

DASYAT???

mak

"takpa...mak tak kisah kalau awid nak buat apa2..mak percaya kat awid...mak tau anak mak tak buat benda2 jahat"
::terus aku nak buat benda jahat fikir 64 kali and decide tak jadi::

sara yang berumur 2 tahun dah tak pakai pampers...

ini sara 2 bulan...pipi masih jatuh..skang dah mantop

kakak aku punya la psiko anak dia sampai anak dia tak berani kencing or berak dalam seluar....
berani anak dia buat macam tu???
tunggu la..ko basuh seluar ko yang ko dah kencing or berak tu sendiri even KO BERUMUR 2 TAHUN....dasyat tak????

pernah sekali tu syasya main sembunyi2 dengan adik dia...
then dia sembunyi belakang akuarium..
pas tu adik dia tak jumpa la dia kan..
time tu dia nak kencing sangat2 dah tapi tahan2 tapi terbabas sebab adik dia memang tak tau dia kat mana...
dia takmau keluar sebab takut kalah..
and last2 TERkencing la beliau di situ..
kelam kabut cari kain lap sendiri sebelum ibu nampak..hahahaha..
bila tanya"awat syasya kencing dalam seluar??"
"syasya main sembunyi2 dengan adik...adik tak jumpa syasya..so syasya kencing la..."

adik pun sama...selalu akan terbabas kencing bila main sembunyi2 lah....

banyak lah kakak and mak guna cara psikologi....
aku sampai takleh nak describe..



tapi cara mak yang paling best dalam mendidik adalah kalau kita rasa kita salah and kita dipersalahkan kita kena menjawab...
nampak tak???KENA MENJAWAB..dalam erti kata lain PERTAHANKAN DIRI SENDIRI..
tapi kalau salah DIAM..
jadi mak abah senang gila nak detect aku buat salah ke tak...kalau DIAM tu...siap ko..
dia berleter sampai merah telinga...

mak abah juga adalah manusia yang TAK PERNAH marah kalau RESULT TERUK...
tapi dia kana marah pong pang pong pang sebelum exam bila malas...
bila dah dapat result dia cakap marah pun tak guna..tak boleh diubah dah keputusan....
tak kuasa nak keluarkan duit suruh orang cek balik result anak dia....
tapi aku la rasa bersalah yang hamat bila mak cakap "takpa....kita dah usaha semampu mungkin...itu rezeki yang ALLAH bagi"

dulu kat sekolah...ada seorang kawan yang agak lahanat la tapi apa yang dia cakap tu ada betulnya...

dua hari sebelum exam PMR..
aku tengah study komsas(komsas ok yang bahasa melayu setinggi langit)...
tiba2 anas syazwan ni datang kat aku

ini anas..gambar macam nak bagi penampar

"hasma..kalau kau belajar banyak mana pun tapi dah ditakdirkan kau 8E maka 8E la ko..tapi kalau kau malas yang sangat2 and ko ditakdirkan dapat 8A maka 8A la kau"

dan2 aku tutup buku sebab aku fikir ada betul apa yang dia cakap..
nasib BM PMR aku A..kalau tak aku memang sepak2 anas tu...

nak psiko budak2 belajar lagi senang

"syasya..kalau syasya dapat no1 babah bawak syasya pergi TESCO syasya cakap jer nak apa babah belikan...tapi satu jer tau"

cepat2 aku hasut syasya

"syasya..kalau syasya dapat no 1 and syasya nak suruh babah beli hadiah syasya tunggu acu balik tau..kita pergi beli kolam mandi yang mahal tu and letak kat rumah maktok..boleh kita berenang sama2..nak??"

syasya:"ok acu..nanti syasya tunggu acu"

cepat2 aku doa anak buah aku dapat no1

syasya pulak kena ada tambahan psikologi....

"kalau syasya tak pandai nanti semua laki yang mengorat syasya tak hensem...laki hensem akan ngorat perempuan pandai jer"

cepat ek dia siapkan tulis ABC dia


p/s: acik gi indonesia hari nih...tapi dia tak bagi pesan apa2 sebab dia takde duit...sedih...takpe..jaga lah..nanti ku gi dive kat pulau kapas aku tak nak belikan keychain kat dia(macam la dia nak)

3 tweet2:

Haelius...Hailey...Hai Li... said...

hehhe...tgelak ak time bace part trbabas kencing tuh...wahahahahhahaha~~

ayeen:) said...

ahahh.turn kau nnt anak kau yang saiko kau..

widda_me said...

@haeliy:
hahahaha...kesian kan kat dia??

@ayeen:tak...berani diorang saiko mak diorang yang garang?